Trail maraton Pohorje 2018

Ruše, 25.08.2018

Razdalja: 44,0 km

Udeležba na maratonu tako blizu doma je preprosto obvezna. Sklenili smo, da Flying lizards ekipa preprosto mora biti prisotna na domačem Pohorju. Seveda, ko se prijaviš nekje pozimi ali zgodaj spomladi, se ti tek poleti zdi »tam nekje« daleč, vendar čas teče in dan za maraton Pohorje je napočil hitro. Pravzaprav ko tečeš skoraj vsak konec tedna v drugem kraju na eni od tekaških prireditev ti dnevi, tedni in meseci z vidika tekaških ciljev minevajo še hitreje.

Sobotno deževno avgustovsko jutro je bilo kot nalašč za takšno daljšo tekaško prireditev. Razen spolzkega terena, so bili pogoji za tek zelo dobri. Rahel dež, toplo ozračje vendar ne prevroče, skupaj z razgibano traso s štartom in ciljem v Rušah so zagotovili zanimiv tekaški praznik na Pohorju.

Flying lizards ekipa v sestavi Janko Verčko, Tadej Žavcer in Peter Verčko smo se odločili za 44 kilometrsko traso, kjer smo premagali približno 2.254 metrov vzpona in prav toliko spusta. Večino trase smo pretekli in prehodili po gozdnih poteh, vlakah, preostanek pa pretekli po travnatih, makadamskih in asfaltnih površinah.

Glede na to, da je opis trase na voljo tako na spletni strani organizatorja, kot v vseh uradnih publikacijah maratona, le-te ne bom navajal. Navedem naj samo to, da po štartu v centru Ruš (309 m. n. v.) in po lepem ravnem teku do Bezene, se kasneje prične prvi strmejši del do Doma na Pečkah (712 m. n. v.). Razgibana trasa ponuja še najstrmejši vzpon in sicer od korita na smučarski progi Jonatan (516 m. n. v.) vse do Bellevueja (1.042 m. n. v.). Preostanki poti ponujajo čudovite razglede na posamezne predele Pohorja. Najvišja točka trase pa je Žigartov vrh (1.346 m. n. v.).

Maraton smo pretekli, vendar z določenimi težavami, ki smo jih uspešno premagali. Najprej nam je na trasi po dobrih treh kilometrih nekdo zagodel z usmerjevalnimi tablami, kar smo uspešno rešili in nadaljevali pot po začrtani trasi. Na delu trase med Arehom in Žigartovim vrhom je Tadeja pričelo močno boleti koleno, vendar je kljub bolečini stisnil zobe in s pozitivnimi mislimi, pogovorom in vzpodbudo preostalih tekačev uspešno zaključil maraton Pohorje 2018. To je bila zanj tudi sploh prva daljša razdalja, saj je drugače uspešen tekač na krajše razdalje in krstni maraton je kljub bolečinam uspešno prestal.

Maraton Pohorje ima velik potencial, ki ga je potrebno razvijati, dograjevati in promovirati. Organizatorjem želim veliko motivacije, energije, modrosti in poguma pri naslednjih športnih projektih na Pohorju.

Flying lizards ekipa v zasedbi Tedi, Pero in Janč tik pred pričetkom Pohorje trail maratona 2018

Več informacij in fotografij o samem Pohorje trail maratonu najdete na https://maratonpohorje.si/index.php/sl-si/trase/maraton-pohorje

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja