Bovec maraton 2018

Bovec, 15.09.2018

Razdalja: 42,195 km

Veliko sem slišal o maratonu v Bovcu in lepi trasi, ki jo obdaja čudovita narava, odlični organizaciji, kulinariki in vzdušju ter pozitivni energiji. Dva izmed naše ekipe Flying lizards, Angelca in Mitja, sta ga že pretekla prejšnje leto in sta mi iz prve roke potrdila prej omenjene navedbe ter postregla z vsemi dodatnimi informacijami. Potrebno je omenit, da sta pretekla maraton v ne najbolj primernem vremenu ampak sta kljub temu doživela vse lepote, ki jih maraton ponuja.

Za maraton smo se odločili Flying lizards ekipa v sestavi Janko Verčko, Mitja Plazovnik in Peter Verčko. Pred nami je bila lepa septembrska sobota, ki je razgalila vse lepote Bovca z okolico. Šele takrat, ko se odpraviš z avtom na pot iz Dravske doline (beri iz drugega konca Slovenije) proti Bovcu se zaveš, kako pomembna je dobra cestna infrastruktura in urejenost prometa. Le-ta je pri nas še v izgradnji in se še ureja, da se izrazim optimistično in v pozitivnem duhu. Kakorkoli dobro je in v kolikor je le mogoče, da si ob takšni oddaljenosti en dan prej na kraju maratona. Mitji je uspelo, midva z bratom pa sva se podala v zgodnjih jutranjih urah na pot. Štart maratona je bil ob deseti uri dopoldne in potrebno je pravi čas na pot, najti parkirišče, se preobleči, pripraviti za tek in vse ostalo potrebno za maraton.

Seveda sva na podlagi izkušenj iz preteklosti vse splanirala zelo dobro in pravočasno, Mitja nama je prevzel štartno številko oziroma paket, tako, da sva se oziroma smo se v miru pripravili na tek. Štart maratona je bil v centru Bovca, kjer smo pot nadaljevali proti Žvikar-ju, do Žage, Srpenice, do Log Čezsoški, do Čezsoče, Jablance, Kršovca, Kamp Klin-a, Kal Koritnice, mimo Pri Kukču, do Frnjaže in nazaj v Bovec. Na sami trasi je bilo več kot dovolj okrepčevalnic s prehrano in vodnih postaj, podlaga je večinoma asfaltna, delno prodnata, travnata in makadam, majhen del se teče skozi gozd, prečka nekaj visečih mostov čez Sočo, kar daje še poseben pečat temu maratonu. Velik del trase lahko opazuješ eno najlepših rek na svetu, reko Sočo in hkrati občuduješ dolino reke Soče, ki jo zaznamujejo slikovite vasice, obdajajo čudovite gore, ob progi pa prijazni domačini, navijači in turisti z vseh strani sveta.

Maraton smo uspešno pretekli in se v cilju najprej malo okrepčali ter odpočili. Sledil je tuš, topel obrok, potem pa pokušina bovških dobrot, ki so jih domače ter okoliške kmetije predstavile na svojih stojnicah. Seveda je kratka analiza ob lokalni pristni hrani in pijači stalnica ekipe Flying lizards. To je še posebej pomembno ko se zaveš kje si in kakšna pot te čaka do doma,…ampak to je že drugo poglavje.

Za zaključno misel bi tokrat povzel besede organizatorjev, ki so povedali, da je to maraton, ki ne omogoča rekordnih dosežkov, je pa zagotovo eden najlepših, pristnih in uživaških tekov, ki obstajajo. Verjamem, da bo vsakomur, ki se ga bo udeležil pustil pečat na njegovi tekaški in avanturistični poti.

Flying lizards – ni popuščanja!
Čudovit razgled iz startno-ciljnega prizorišča.
Masaža je po maratonu zmeraj dobrodošla.
Ena najlepših informacij, ki jih prejmeš na trasi maratona!

Več informacij in fotografij o maratonu v Bovcu najdete na https://bovecmaraton.si/

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja